Verktyg

Mandolin, salamander, hachoir och ciseleringsjärn. Listan över verktyg i köket kan göras hur lång och konstig som helst. Visst behöver proffsen de alla (och riktigt matlagningsglada har en tendens att samla på dem), men oftast klarar man sig bra med några få köksredskap.

Den så viktiga skärbrädan

Plast eller trä är den eviga frågan. Skärbrädor av plast är utan tvekan mer hygieniska eftersom de kan köras i diskmaskinen. Därför är de att föredra när du ska förbereda fågelrätter. Men skärbrädor i trä är både snyggare och mer skonsamma mot knivarna. Välj en bräda som är tjock och stabil att arbeta mot. Och välj en med en avrinningsskåra runt om så kan du skopa upp den goda köttsaften när du skär upp rostbiffen. Huggkubb då? Ja, den kan vara ett dekorativt inslag i lantköket men är varken praktisk eller ofta använd.

Våra egna favoriter då?

Som köttmästare har vi självklart våra egna favoriter när det gäller knivar. Det är proffsvarianter som inte är till salu för vanliga matälskare. Men oavsett vilket knivmärke du än väljer så är skötsel A och O. Styckmästarna slipar sina egna knivar (alla har sina egna preferenser) tre gånger per dag för att alltid hålla skärpan uppe och de har flera uppsättningar att byta mellan under dagen. Vi frågade dem vad de har hemma och klassikern Zwilling var en favorit. Global en annan bland de japanska märkena. Kyocera, den keramiska kniven, pratade alla lyriskt om.

När det gäller kastruller och grytor var Le Creuset emaljerade klassiker ett vanligt namn som nämndes. Bland stek- och wokpannorna var det namn som Hackman och Jamie Oliver som dök upp. Men som vi redan sagt; viktigast är ändå att du själv känner dig bekväm och nöjd med ditt val.

Glöm inte att ta tempen

Stektermometer, som ibland även kallas köttermometer, använder du för att mäta innertemperaturen i steken så att den blir som du vill ha den. Viktigast är att du sticker in den i mitten och att den inte hamnar bredvid ett ben som leder värme och kan ge missvisande temperatur. Har du ingen termometer kan du göra som Tore Wretman. Ta en trästicka och stick in den i steken en halvminut och dra snabbt ut den igen. Är stickan kall när du sätter den på läppen så är köttet fortfarande rått. Ljummen så är steken mycket blodig, varm utan att brännas allt för mycket så är den blodig och bränns trästickan har du en genomstekt köttbit. Enkelt va?

Behåll skärpan i köket

Märket och materialet i kniven är ett kärt diskussionsämne. Traditionellt kolstål, rostfritt eller hypervass japansk. Oavsett vilken du föredrar så är ett bryne som passar materialet ett måste. Och att du använder det ofta. Helst både före och efter du använt kniven. En bra och vass kniv är nödvändigt att ha . Slöa knivar trasar sönder köttet och det gör varken kocken eller dina gäster glada. Men även om du sköter knivarna exemplariskt så lämna in dem till en professionell knivslipare regelbundet. Ett bryne kan aldrig ersätt en riktig slipning.

Viktigast är en kockkniv. Den är från 25 upp till 40 centimeter och cirka 5 cm bred. Den ska helst vara lite stum i svikten så att den också går att finhacka örter med.

En filékniv är smalare, ca 2 cm, och har ett mjukt blad som gör att du lätt kan ansa bort senor och hinnor från filén. Det mjuka bladet gör att den är utmärkt att filea fisk med och skära riktigt tunna skivor av gravlaxen. Se bara till att den är riktigt vass hela tiden.

Skalkniven är runt 10 cm lång och 2 cm bred och som hörs av namnet bra att ha när du ska förbereda grönsaker och frukt. Med den lite uppåtböjda spetsen är den perfekt till ”pillarbete” som att ta bort ögonen på potatisen. Har du dessa tre så klarar du dig gott.

Dalsjöfors Premium